Snackende vrouw

Weerstand bieden aan de lokroep van ongezonde snacks doe je zo!

Snackende vrouw
Stockfoto met dank aan Tim Samuel

Het is zo makkelijk. Je stapt ‘ s ochtends de deur uit op weg naar je werk. Halverwege bedenk je je dat je iets vergeten bent. Je lunch, een waterflesje, you name it. Snel duik je nog even de supermarkt in of rijd je langs het tankstation voor je vergeten boodschap. Wees eens eerlijk… Hoe groot is de kans dat je nog iets extra’s meeneemt? Vrij groot hè? 

Een makkelijke kant en klare salade als lunch of een voorverpakt broodje. Of een Twix, Mars of Balisto alvast voor tijdens de pauze. Makkelijk en snel, maar niet echt gezond. 

Hoe vaker je op een dag ongezonde snacks worden aangeboden, (in de supermarkt, bij het tankstation, de verjaardagstaart van een collega bij de koffiepauze) hoe moeilijker het is om dit te weerstaan. 

Ook die snacks in huis zijn erg tricky. Vooral als je ze steeds ziet. Het staat misschien wel gezellig, dat schaaltje drop of koekjes op de tafel, maar de kans dat je uiteindelijk voor de bijl gaat is erg groot. 

Een paar tips om  ongezonde snacks te vervangen door gezonde snacks: 

Haal geen snacks in huis 

 Dit is natuurlijk de beste tip tegen ongezond snaaigedrag, maar direct ook de moeilijkste. Er zijn gewoon momenten dat je snakt naar je lievelingssnack. Dan MOET je jezelf gewoon even trakteren op iets lekkers. Dat kan natuurlijk best een keer, maar wees nu eens heel eerlijk: 9 van de 10 x verzin je een excuus voor die lievelingssnack. Want ja:

  • ‘ NU is het weekend’
  • ‘ Ik heb een vervelende dag op het werk gehad’
  • ‘ Ik voel me vandaag wat down’
  • ‘ Het is zo ongezellig om tv te kijken zonder mijn reep chocola’

Allemaal excuses, om je gedrag goed te praten. Door de ongezonde snacks niet in huis te halen moet je er moeite voor doen om ze te krijgen.

De makkelijkste weg…

je kunt ervoor kiezen om de snacks niet in huis te halen en zodra je echt denkt dat je het nodig hebt het alsnog te bestellen via een flitsbezorger. Maar zeg eens eerlijk, hoe goed gevoel geeft dat? Met een druk op je telefoon heb je binnen een paar minuten alsnog je snack te pakken en je hebt er totaal geen moeite voor hoeven doen. De kans is zelfs groot dat je dit trucje de volgende dag of de dag daarna weer doet..en wat heb je hiermee bereikt? Niks

De moeilijke, maar slimme weg…

Weerstand bieden aan je snack craving. Dit kun je doen door jezelf af te leiden. Wanneer je opeens een aanval van snack drang krijgt leid je jezelf af door wat anders te gaan doen. Ruim even wat spulletjes op die rondslingeren of doe ouderwets en bel eens met je beste vriend/vriendin. Voor je het weet heb je een kwartier over van alles en nog wat gekletst en ben je je craving alweer vergeten. Bovendien heb je ook nog even gesocialized! Heb je daarna nog steeds zin in je snack, drink dan een glas water of neem een stuk fruit. De kans is groot dat je behoefte hebt aan vocht.

De tussenoplossing..

Je gaat niet voor de bijl met de optie die ik bij de kop ‘ De makkelijkste weg’ noemde en je hebt ‘ De moeilijke, maar slimme weg’ uitgevoerd, maar nog steeds zin in je snack.

Dan is er nog een mogelijkheid. Ga zelf naar de winkel om je snack op te halen. En nu niet de auto of scooter pakken! Want je kan mij niet wijsmaken dat je hiervoor 5 of 10 km zou moeten lopen in Nederland! Ga gewoon lopend of pak de fiets. Door zelf in beweging te komen om je snack te kunnen krijgen denk je er vaak nog wel een keer extra over na. Want ja, je moet er MOEITE voor doen! Maar als je die moeite hebt genomen en je hebt je snack dan uiteindelijk te pakken, geniet je er extra van. Oftewel ‘ minder schuldgevoel en meer genieten’. Je hebt je snack verdiend en dat voelt goed.

Mijn snack met lokroep is chocola, wat is jouw ongezonde snack die je moeilijk kunt weerstaan?Laat het weten in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *