Regenboog van groente en fruit

Verbeter je weerstand in 5 stappen

Vermijd stress

De nummer 1 vijand van je weerstand is…stress. Stress is in het dagelijks leven natuurlijk nooit 100% te voorkomen. Iedereen heeft wel eens stress. Een stressmoment voor een belangrijke afspraak, een presentatie of een examen. Of gewoon een stressdag. Zo’n dag dat je de hele tijd aan het rennen en vliegen bent om alles op tijd af te krijgen, belangrijke informatie te onthouden en vervolgens te verwerken. En dan kom je op het eind van de dag thuis en struikel je over de schoenen van je man of zoon in de hal en vervolgens flip je zowat de pan tegen hem uit. pfff… adem in..adem uit…

Knap irritant. Maar het wordt echt gevaarlijk voor je weerstand en dus je gezondheid als je steeds vaker dit soort dagen hebt. Of als je langere tijd achter elkaar een opgejaagd en onrustig gevoel hebt en steeds maar door blijft knallen zonder tijd te nemen voor echte ontspanning. Zorg dus elke dag dat je momenten hebt waarop je kunt ontspannen.

Verbeter je hygiene

We hebben allemaal de afgelopen twee jaar de stem van Rutte gehoord : ‘ Was je handen stuk’. Dat weten we natuurlijk wel, maar een goede hygiene behelst meer dan alleen goed handen wassen. Zorg er ook voor dat je de handdoek + keukendoek + vaatdoek echt ELKE DAG vervangt voor een schoon drietal. Doe je dat niet, dan heb je na 3 dagen 3 x 4 miljard = 12 miljard(!) bacteriën in je keuken ronddansen..ieeuww! (uit onderzoek blijkt dat er na 24 uur al meer dan 4 miljard bacteriën op deze doeken kunnen zitten)

Als je bedenkt dat 4 miljard bacteriën al meer is dan je vind op een openbaar toilet, wil je toch niet weten hoe goor 12 miljard (ja miljard, niet miljoen) bacteriën in je keuken zijn. Nog een paar extra dingetjes om op te letten:

  • gebruik de theedoek ALLEEN voor het afdrogen van de vaat. En dus NIET voor het drogen van je handen (daarvoor is de keukendoek)
  • gebruik de theedoekALLEEN als hij droog is (als hij nat is moet je gewoon een schone pakken)
  • Gebruik de vaatdoek ALLEEN voor het afnemen van het aanrecht en van tafels (ik gebruik zelf voor tafels liever keukenrol, zeker aan het eind van de dag)

Als je de keukendoeken te lang achter elkaar gebruikt heb je grote kans dat er ziekteverwekkers als E.coli bacteriën op terechtkomen. Die vervolgens een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Je kan dan last krijgen van maagkrampen, overgeven en koorts. Als je echt pech hebt en er belanden stafylokokken op je keukendoeken dan is er kans op levensbedreigende aandoeningen als hersenvliesontsteking of het toxisch shocksyndroom.

Dit lijkt mij dus een mooi excuus om bij een huishoudwinkel een paar leuke setjes keukendoeken en bijpassende vaatdoeken op te halen met motiefjes waar jij vrolijk van wordt. Zo hang jij met een grote glimlach volledig verantwoord elke ochtend een nieuw drietal (keukendoek + theedoek + vaatdoek) aan de haakjes in je keuken, en werk jij ongemerkt aan een betere weerstand.

Eet de regenboog

Je staat er vast niet bij stil welke kleuren de groenten en het fruit hebben die jij dagelijks eet. Maar wat als je dat nu wel doet? Wat valt je op? Zijn er kleuren die jij alle dagen eet? Oranje? Groen? Paars? Elke kleur zegt iets over de voedingsstoffen die erin zitten. Hoe meer kleuren je eet, hoe gevarieerder je eet. Probeer elke dag 3-5 verschillende kleuren te eten. Alvast een voorbeeldje:

  1. Ontbijt: yoghurt met granola met aardbei & blauwe bessen
  2. Lunch: volkoren sandwich met avocado
  3. Diner: wortelstamppotje met haloumi

Bij het ontbijt eet je rode aardbeien en blauwe bessen. Bij de lunch groene avocado en bij het diner gele aardappels en oranje wortels. Dan heb je al 5 kleuren te pakken! Door een goede variëteit aan kleuren en dus aan voedingsstoffen bouw jij met je kleurrijke maaltijden aan een gezonde weerstand.

Wees een positivo

Met een negatieve levenshouding ben je vatbaarder voor stress, wat vervolgens je immuumsysteem verzwakt, wat er dan weer voor zorgt dat je vatbaarheid voor een verkoudheid of andere ziekte wordt vergroot.

Als het even tegenzit is het vaak het gemakkelijkst om in een negatieve mindset te blijven hangen. Want dat kost weinig energie. Daarbij geeft het een gevoel van controle. Er kan van alles mis gaan op een dag en hier vooraf over nadenken wekt de illusie dat je alles kan controleren. Als er dan daadwerkelijk iets vervelends gebeurd denk je ‘ zie je wel’ en wordt je mindset nog negatiever. Negatief denken geeft je even een goed gevoel, maar op de lange termijn juist een slecht gevoel en een hoofd vol rimpels van al dat fronsen en sacherijnig kijken. Van negativiteit is nog nooit iemand gelukkig geworden!

Tip: Begin een positieve dingen dagboekje. Noteer hierin elke dag wat er goed ging. Dit doet echt wonderen voor je humeur, weerstand en een positieve mindset.

Zorg voor een goede balans tussen rust en beweging

Ga elke dag een blokje om: 15 minuten levert al voordelen op voor je weerstand!

Zorg ervoor dat je elke dag even naar buiten gaat voor een blokje om. Hierdoor pak je meteen wat vitamine D mee. (weer een extra punt gescoord voor een goede weerstand 😉 ) En als je dat nu extra slim wilt aanpakken dan doe je dit na de avondmaaltijd. (dit is vaak je zwaarste maaltijd van de dag)Het is natuurlijk verleidelijk om op de bank te ploffen en uit te buiken, maar juist door in beweging te komen kom je sneller van dat volle gevoel af (als je ietsiepietsie teveel hebt gegeten 😉 Bovendien zorgt die maaltijd ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en door te wandelen breng je die weer mooi in balans. 15 minuten wandelen na de maaltijd levert al gezondheidsvoordelen op.

Tip: leer jezelf deze gewoonte alvast aan door hiermee te beginnen op de dagen dat je de afvalcontainer naast de weg moet zetten. Je moet er dan toch al uit, dus kun je net zo goed meteen een blokje om doen!

Zorg voor een goede nachtrust, dan hebben ziekteverwekkers minder kans. Een tekort aan slaap kan je immuumsysteem verzwakken waardoor je sneller ziek wordt als je met alledaagse ziekteverwekkers als een verkoudheids- of griepvirus in aanraking komt. Bovendien zorgt een tekort aan slaap er ook nog eens voor dat je langer ziek blijft als je dan eenmaal te pakken bent genomen door dat vervelende virus. Heb je een drukke dag gehad? blijf dan niet voor die tv hangen en houd op met swipen en scrollen door je socials op je telefoon en ga gewoon vroeg naar bed.Zo simpel is het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *