Over Mij

Fardau wijbenga

Hallo, welkom op The Healthy Life Company!

Mijn naam is Fardau Wijbenga, ik ben 34 jaar en woon in Drachten.

Op The Healthy Life Company kun je terecht voor coaching van mij als gewichtsconsulent en lifestylecoach.

 Het is ook de plek waar ik regelmatig mijn kennis hierover met je deel.

Je kunt hier dus alles vinden over voeding, sport, gezondheid en lifestyle.  

Hoe is dat zo gekomen?

Nadat ik na mijn studies marketing & communicatie en pedagogiek een aantal jaren werkzaam ben geweest bij verschillende bedrijven en organisaties in verschillende functies, begint het in 2015 bij mij te kriebelen. Ik voel gewoon dat het tijd is voor iets anders.

Na een periode van diep in mijzelf graven en nadenken ben ik eruit: ‘ Ik gooi het roer om en kies voor mijn 3 passies!’

In willekeurige volgorde:

1.Voeding

2. Coaching

3. Schrijven

Ik ga de opleiding tot zelfstandig gewichtsconsulent/voedingsdeskundige volgen en als ik mijn diploma op zak heb is het in 2017 zover: Ik richt The Healthy Life Company op en stort mij op mijn nieuwe avontuur.

We zijn nu weer een stuk verder in de tijd en als ik terugkijk lijkt het net alsof ik voorheen puzzelstukjes op de verkeerde plaats in de puzzel aan het leggen was. Ze horen er wel bij, maar passen beter op een andere plaats. Nu ik mij hart heb gevolgd voelt het of de puzzelstukjes wel op de juiste plaats liggen. Blijkbaar heeft het even tijd nodig voor je dit zelf duidelijk ziet 🙂 

Ananas cartoon
Tomaat cartoon
broccoli cartoon

Waarom voeding?

Voor veel mensen betekent voeding dat je gedurende de dag een aantal keer moet eten. En als je zin hebt neem je een lekkere snack.

Voor mij is voeding zoveel meer. Als je wilt kun je elke dag iets nieuws proberen. Een nieuw gerecht of een vrucht die je nog nooit gegeten hebt. Of  je kunt iets eten vanwege de voedingsstoffen die het bevat (bijvoorbeeld door als je een wondje hebt te kiezen voor de juiste voeding. Het wondje zal dan sneller herstellen).

De rol van voeding op je lichaam is fascinerend.

Door te kiezen voor ongezonde voeding verouderd je lichaam sneller, het moet harder werken en wordt dus zwaarder belast. 

Maar er is dus ook een mogelijkheid om dat om te draaien. Door te kiezen voor de juiste voeding kun je veel processen in je lichaam weer de juiste kant op krijgen. Dat is toch een prachtig proces.

Sport

Ook sport en beweging speelt een grote rol bij het gezond en blij maken van je lichaam.

 Nu was ik vroeger de eerste om te zeggen                ‘ Sporten pfff… ik wordt al moe als ik er aan denk’

Als kind heb ik allerlei sporten geprobeerd: tennis, dansen, atletiek, volleybal, fitness, maar nergens kon ik mijn draai in vinden. Ik had geen goede conditie en sporten voelde meer als een uitputtingsslag dan als iets waar je energie van kon krijgen.

 

Fardau in sportkleding

Tot ik in 2010 een USB stick met de eerste lessen van Start to run van Evy Gruyaert in mijn handen gedrukt kreeg. Ik kopieerde de bestanden naar mijn mp3 speler, kocht een paar hardloopschoenen bij de sportzaak in mijn woonplaats en begon voorzichtig met de eerste lessen.  Langzaamaan bouwde ik mijn conditie op. Natuurlijk skipte ik wel eens een training door slecht weer of geen zin, maar een paar dagen later pakte ik dan de draad weer op en herhaalde de laatste les die ik had gedaan. Dat herhalen van de les was eigenlijk meer omdat ik dacht: ‘Die volgende les kan ik echt nog niet hoor!’ maar achteraf gezien was dat een slimme zet om mijn conditie van niks heel rustig op te bouwen, wat resulteerde in 0,0 blessures of pijntjes. En dat mag bij een blessuregevoelige sport als hardlopen toch ook een prestatie genoemd worden!

Uiteindelijk kon ik 5 km aan een stuk hardlopen en had het hardloopvirus mij gegrepen. Ik wilde steeds vaker en grotere afstanden lopen. Bloedsjacherijnig was ik als de regen en wind tegen de ramen striemde want ja, dan kon ik dus niet buiten hardlopen. Nu mijn conditie ondertussen een stuk verbeterd was begon ik ook interesse te krijgen in andere sporten. Ik ging fitness doen en later ook een beetje krachttraining. 

Nu zijn we weer heel wat jaren verder en kan ik me niet meer voorstellen om niets aan sport of beweging te doen. Hardlopen doe ik nog steeds met veel plezier en dit wissel ik graag af met andere sporten. Ook nu nog geldt dat de ene sport mij beter ligt dan de andere sport. Zo is yoga niet mijn beste vriend. Afgezien van het langzame tempo waarvan ik nogal ongeduldig wordt,  (lees: nog 3(!) ademhalingen in deze houding)

rol ik hierbij regelmatig over de grond omdat mijn evenwichtsorgaan helemaal de draad kwijtraakt. Echt hopeloos  🙂 

Waarom Coaching?

Coaching is iets dat naadloos aansluit op twee karaktereigenschappen waarvan ik absoluut zeker ben dat ik ze bezit: eerlijkheid en hulpvaardigheid. 

Nu kan ik natuurlijk met een waslijst aan voorbeelden komen om te bewijzen dat ik deze competenties ook daadwerkelijk bezit, maar wacht maar af tot je mij beter leert kennen of in persoonlijk contact met mij komt. Je hoeft er ook niet lang op te wachten, ik kan het niet tegenhouden, dit duo komt altijd direct naar voren. Het is gewoon een onderdeel van wie ik ben.

 

Maar wat is coaching nu eigenlijk?

Als ik die gouwe ouwe Dikke van Dalen er eens op nasla dan lees ik bij ‘ coaching’ het volgende:

“ Begeleiding van personen, om hen te laten excelleren” (bron: Praktijkwoordenboek Van Dale, 2005)

Dat is toch fantastisch! Mensen helpen om het beste uit zichzelf naar boven te halen. (mijn eigen vrije vertaling :))

Als ik nog wat verder snuffel door Google erbij te pakken stuit ik op het volgende:

Coachen is:

  • Samen doelen bereiken
  • Het inspireren van je coachee
  • Het delen van jouw kennis met je coachee
  • Het stimuleren van de ontwikkeling van je coachee (en stiekem ook een beetje die van jezelf, want van iemand helpen leer jezelf volgens mij ook ook altijd wel wat)

Dit zijn prachtige processen in het leven van de coachee, waar ik in de hoedanigheid van coach deel van uit mag maken.

 

Wat maakt schrijven voor mij zo leuk?

Door te schrijven leer ik steeds nieuwe dingen, ik kan me verdiepen in nieuwe onderwerpen, dingen uitpluizen, research doen en heerlijk filosoferen over alle dingen die op mijn pad komen.

De uitdaging is om al deze creativiteit om te zetten in teksten die je interesse wekken en makkelijk weglezen.

Ik schrijf dus omdat ik er zelf veel plezier aan beleef, maar ik hoop natuurlijk dat jullie er ook een beetje plezier aan beleven. Of iets van leren. Of inspiratie uithalen. Alles is goed. 🙂 

Fardau schrijft aan geel bureau
Wortel cartoon
banaan cartoon
Watermeloen cartoon
Waarom deze tekeningen? 

Ondanks dat ik niet een geweldige tekenaar of illustrator ben, is tekenen wel een klein beetje een hobby van mij. Ik doe het graag ook al ben ik er (nog) niet zo goed in.

Af en toe kan je in een artikel eens een tekening van mijn hand tegengekomen. Gewoon omdat ik het leuk vind en er vrolijk van wordt.

WhatsApp chat