Vliegtuig in de lucht

Mealpreptips voor je vliegreis

Prachtige Stockfoto van Chevanon Photography (Pexels)

Vandaag voor jullie mijn mealpreptips voor het meenemen van maaltijden op reis. Om specifiek te zijn: maaltijden en healthy snacks om mee te nemen tijdens een vliegreis. 

In het verleden ging ik op vliegvakantie en mijn eerste gedachte was:’ Vliegreis? oh, dan mag je maar een kleine hoeveelheden vloeistoffen mee in je handbagage, dus je mag geen drinken mee.’ 

Mijn volgende stap was dan mijn toilettas inpakken en goed controleren of ik de vloeistoffen in een apart doorzichtig tasje had, de rest van mijn koffer inpakken en op weg naar de luchthaven gaan. 

Na verloop van tijd – meestal tijdens de vlucht- kwam ik er achter dat ik trek kreeg. Een flesje water had ik al wel gekocht achter de douane (of leeg meegenomen en na de controle bij de wc’s gevuld met water) maar eten had ik niet meegenomen. Want we kregen toch wel wat te eten in het vliegtuig? En zo’n lange vlucht (een uurtje of 3-4) was het toch ook weer niet. Die vliegtuigmaaltijd liet dan toch wel heel lang op zich wachten, kwam helemaal niet, of ik sliep er per ongeluk doorheen. Een beetje jaloers keek ik dan naar mensen die wel zelf eten hadden meegenomen en zich dus goed hadden voorbereid. Wát voor eten die mensen precies bij zich hadden weet ik niet meer (ik denk toch voornamelijk ongezonde snacks) maar ze hadden tenminste zelf eten meegenomen en waren niet afhankelijk van het vliegpersoneel en die veel te dure snacks die tijdens de vlucht worden aangeboden. 

Dat gaan we nu dus anders doen! 

We moeten ons wel aan de vloeistoffenregel houden, dus water achter de douane regelen en de volgende voorwaarden lijken mij ook wel handig: 

  1. Geen vloeibaar ‘ eten’ als smoothies en dergelijke
  2. Eten dat koud ook nog lekker is 
  3. Eten dat niet papperig is 
  4. Eten dat ‘ tegen een stootje kan’ 

Nummer 1 spreekt voor zich, nummer 2 is ook wel handig. Soms wil het personeel wel wat voor je opwarmen, maar dat is niet altijd mogelijk. Dus het moet ook nog een beetje te nassen zijn als het niet warm is 😉 Zelf ben ik hier vrij kritisch op (dingen die warm horen te zijn vind ik koud vaak echt niet lekker) maar misschien ben jij daarin wat makkelijker 😉 Nummer 3 heeft natuurlijk te maken met de vloeibaarheid, je hebt geen zin in gezeur bij de douane omdat de doanebeamte het in de categorie ‘ vloeistoffen’ schaart en dus je lekkere maaltje in de vuilnisbak kiepert. En nummer 4 geldt voor eten als dunne crackers en koekjes dergelijke die bij openen van de verpakking  als confetti over je schoot en in de naden van je stoelzitting vliegen, omdat je dat pakje de hele dag in je tas rondzeult tussen al die andere spullen waardoor het in de verpakking breekt in piepkleine stukjes. Heel irritant om de hele reis  op die knisperende cracker te zitten…

Wat dan wel? 

Tijdens mijn laatste vlucht heb ik het volgende meegenomen: 

  • Eiwitrijke pannenkoekjes 
  • havermoutkoekjes 
  • ongebrande & ongezouten noten 
  • appel 
Eiwitpannenkoekjes, havermoutkoekjes, appel en ongebrande noten – The Healthy Life Company

Een supersimpel en snel recept voor een gezonde snack zijn deze eiwitpannenkoekjes. Alle credits voor het recept gaan naar Fajah Lourens van My killer body motivation. 

 Ze stillen zelfs een stevige trek en smaken heerlijk zoet. Ik heb ze besmeerd met wat boter en als ‘ sandwiches’ verpakt in een ziplockzakje. Echt een aanrader.

Nog een zoete snack om mee te nemen zijn havermoutkoekjes. De meeste varianten in de supermarkt kun je beter links laten liggen (teveel suikers en verzadigde vetten) dus die maken we ook lekker zelf. 

Klik hier om het recept te bekijken. 

Als hartige snack neem ik graag wat ongebrande en ongezouten noten mee. Noten zijn rijk aan onverzadigde vetten en veel vitamines en mineralen:

 vitamine E, vitamine B1, B2, B3 (pinda’s)B8, B11, calcium (amandelen, hazelnoten,paranoten), kalium (pistachenoten) en ijzer. 

Als laatste snack mag een stuk fruit natuurlijk niet ontbreken. Ik kies in dit geval voor gemak en ga voor een appel. 

Omdat ik dit keer een korte vlucht had (3 uurtjes) heb ik geen extra maaltijd meegenomen. Bij een lange vlucht adviseer ik om ook een voedzame avondmaaltijd mee te nemen die koud ook goed smaakt. Kies voor iets met veel groente. Dit is goed voor je spijsvertering en zorgt ervoor dat je geen opgeblazen of misselijk gevoel krijgt tijdens de vlucht. 

Codewoord: Water 

Laatste tip, wellicht ten overvloede maar ik geef hem toch maar:  zorg dat je tijdens een vliegreis VOLDOENDE DRINKT! 

Door de droge lucht in het vliegtuig droog je erg snel uit, met grote kans op hoofdpijn en misselijkheid. Laat de alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken staan en kies voor water.  Als je kiest voor alcohol zal je lichaam dat kleine beetje verse zuurstof dat er is zo hoog in de lucht,  niet goed kunnen opnemen.  Cafeïnehoudende dranken zorgen ervoor dat vocht je lichaam nog sneller verlaat. Kortom je moet sneller plassen en voelt je nog uitgedroogder dan je al was.. 

Wat zijn jouw mealpreptips voor een (vlieg)reis of lange autoreis? Zijn er dingen die je standaard meeneemt? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *