Mug-stockfotopexels-pixabay-86722

Hoe voorkom je dat je lek geprikt wordt door muggen

Stockfoto van Pixabay- Pexels

We weten het natuurlijk allemaal: het is zomer! 

Hoe weet je dit zo zeker: 

  1. De kalender geeft het aan
  2. De temperatuur lijkt alleen nog maar te stijgen 
  3. Ze zijn er weer, ieders minst favoriete gast: het insect

Nu kan ik natuurlijk een heel referaat gaan houden over de nuttige functie van insecten in de natuur, in onze achtertuin en in het algemeen. Maar laten we eerlijk zijn, zit jij er op te wachten wanneer je lekker op een terrasje aan je maaltijd zit, dat er een mug op je eten landt… En nog een, en nog een en daar is vriend nummer 4…. Je kan wel om je heen blijven slaan, maar muggen zijn echte volhouders. 

Daarom vandaag een aantal tips om het ze niet te aanlokkelijk te maken. 

Op het terras

Het is natuurlijk het gemakkelijkst om helemaal niets te eten en te drinken op het terras, maar dat is niet erg gezellig. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter wél en beter niet kunt eten en drinken. Tip 1 is vervang frisdrank en alcohol door water of nog beter: water met wat partjes citrusfruit. Ten eerste een stuk gezonder en minder calorierijk, ten tweede een goed wapen tegen muggen. Muggen zijn namelijk dol op alcohol (daarover later in dit artikel meer) en wespen zijn dol op zoet. Ik vergeet nooit meer dat ik jaren geleden (lees ongeveer 10 jaar geleden) op een heerlijk terras in het Italiaanse zonnetje zat. Na een halve dag slenteren door de prachtige Italiaanse straatjes trakteerden mijn vriend en ik onszelf op een groot glas cola. Na ongeveer tien minuten kwam de familie wesp ons bezoeken.. ik schrijf expres familie want echt overal kwamen ze vandaan. Ik schat dat er zo’n 7 tot 10 wespen om ons heen zoemden. We keken eens om ons heen en zagen dat de wespen alleen bij ons op viste kwamen en niet bij de mensen aan de andere tafeltjes. Echt waar, alle andere bezoekers dronken water en hadden nauwelijks last van de wespen. We wisten niet hoe snel we onze cola moesten opdrinken en zijn weer vertrokken. Dit was een zo oncomfortabele ervaring dat ik daarna echt nooit meer in de zomer een glas cola op een terras heb gedronken! 

Citrus 

Ik noemde het zo net al even, citrusfruit. Muggen hebben een hekel aan citrusvruchten. Dus wat doe je dan? Dan maak je je eigen healthy drankje met citrusfruit! 

Je kan natuurlijk kiezen voor een citroen watertje, een limoen watertje of sinaasappel. Maar denk eens ‘ out of the box’ en probeer eens een van de volgende varianten: 

  • grapefruit
  • pomelo
  • ugly 

Altijd leuk om eens te experimenteren met nieuwe smaken en je krijgt meteen wat vitamines en mineralen binnen. 

Water met citroen – The Healthy Life Company

Lekker slapen 

Lekker slapen in de zomer is niet altijd zo gemakkelijk. Het is warm, je draait en woelt en net als je denkt dat je lekker begint in te dommelen hoor je dat irritante gezoem.. De eerste stap om lekker te slapen is: probeer je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. ‘ s morgens en ‘ s avonds de ramen tegen elkaar open zetten om te ventileren en overdag gordijnen en ramen dicht. Hoe koeler het is, hoe minder heet jouw lijf is en hoe kleiner de kans dat je zweet.. Muggen zijn namelijk dol op zweet! De geur die zweet afgeeft is ware een traktatie voor de mug. Een ander punt is alcohol. Muggen zijn ook dol op alcohol. Je denkt nu vast ‘ wat maakt dat ene glaasje nu uit?’ Als jij ‘ s avonds  1 glaasje alcohol drinkt dan doet jouw lever er 1 tot 1,5 uur over om de alcohol af te breken. Doordat alcohol in je bloed terecht komt wordt het  ondertussen ook afgevoerd uit je lichaam via je adem en je poriën. Voordat die geur om je heen echt verdwenen is ben je zo weer een tijdje verder, en onthoud: muggen hebben een veel beter ontwikkeld reukorgaan dan wij mensen. Ze kunnen jouw ‘ heerlijke’  lichaamsgeurtjes al op 50 meter afstand ruiken! 

Budget airco 

Laat die alcohol dus maar staan voor het slapen en maak jezelf nuttig door je eigen ‘ budget airco’ te maken. 

Stap 1:  Vul plastic flessen met water (niet helemaal vol, anders barsten ze!) en stop deze flessen in de vriezer. Doe dit overdag al, dan ben je in de avond als je wilt slapen verzekerd van bevroren water. 

Stap 2: zorg voor een ventilator. Klik hier voor een ventilator in elk budget. 

Stap 3: Zet de ventilator naast je bed en zet de waterflessen in lekbakjes. Er zal namelijk water van de flessen afkomen (condens) en je wilt natuurlijk geen natte vloer. Ik zelf gebruik een paar simpele bloembakjes. 

Stap 4: Zet de ventilator aan als je naar bed gaat en de ventilator zal de lucht langs de bevroren flessen blazen waardoor de lucht afkoelt. Zodra het water in de flessen begint de smelten zal de werking afnemen maar het gaat erom dat je in slaap kunt vallen en daar heb je als het koel is in je slaapkamer geen uren voor nodig. 

Deze budget airco houdt je niet alleen koel tijdens een warme nacht, het is ook een goede muggenverjager. Muggen raken namelijk hun oriëntatie kwijt van grote luchtstromen.  

Mijn favoriete antimuggenmiddel voor het slapengaan 

Voorkomen dat je lek geprikt wordt door muggen kun je natuurlijk ook doen met anti muggenmiddel. Er zijn talloze middeltjes op de markt om de muggen te verjagen tijdens het slapen. Het nadeel ervan vind ik dat veel middeltjes nogal chemisch van samenstelling zijn. Het idee om dat op mijn huid te smeren lokt mij niet echt aan en sommigen zijn zo penetrant dat je zelf geen oog dicht doet vanwege de vieze, overheersende geur.  Mijn persoonlijke favoriet die ik altijd meeneem op vakantie (en ook thuis gebruik in de zomer) is de Dr. Hauschka bodyolie citroen lemongrass. Heerlijk om lekker fris gedoucht deze bodyolie op je lijf te smeren en dan je bedje in te duiken. Het is een natuurlijk product, wat meteen je lichaam lekker hydrateert, (geen overbodige luxe na al die zonnestralen van overdag) maar het allerfijnste is de geur. Er is maar 1 woord voor nodig: HEERLIJK! 

Althans, dat vind ik. 🙂 Het is een frisse citroengeur, maar ook een beetje zoet. Absoluut niet overheersend. En natuurlijk de grootste bonus, hetgeen waar het allemaal om draait: muggen vinden het een afschuwelijke geur. Yes!!  Klik hier voor meer informatie over Dr. Hauschka of hier om de bodyolie citroen lemongrass te bestellen. (no spon!)

Om ze nog wat extra te pesten is mijn laatste tip om een plantje naast je bed te zetten. Kies voor munt, rozemarijn of lavendel en weg zijn die vervelende schepsels. Het staat ook nog eens decoratief in je slaapkamer.  Uiteraard kun je deze muggenverjagers ook in de tuin planten. 

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips en laat in de comments even weten welke tip jij gaat toepassen om er voor te zorgen dat je niet lek geprikt wordt door de muggen. En extra tips zijn natuurlijk ook altijd welkom! 🙂 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *