Gestoomde-zoete-aardappels-met-broccoli-en-vegaworstjes

Gestoomde zoete aardappel & broccoli met vega worstjes

Gestoomde zoete aardappel & broccoli met vega worstjes – The Healthy Life Company

Eigenlijk is het heel simpel, dit recept van gestoomde zoete aardappel & broccoli met vega worstjes  is gewoon een nieuwe, moderne variant van de ouderwetse Hollandse combi aardappelen, groente en vlees. 

Zoete aardappel gezonder dan de gewone variant? 

Er zijn tegenwoordig veel mensen die denken dat zoete aardappels gezonder zijn dan gewone aardappels. Maar is dit eigenlijk wel zo? Laten we ze eens naast elkaar leggen. 

ProductEnergieKoolhydratenEiwittenVetten Voedingsvezels
Gewone aardappel88 kcal19 g2 g0 g2 g
Zoete aardappel 98 kcal21 g1 g0 g2 g

Zoals je ziet zijn er nauwelijks verschillen tussen de gewone aardappel en de zoete aardappel. De zoete aardappel bevat iets meer suiker en iets minder eiwitten dan de gewone variant. Meer verschil zie je als je kijkt naar de vitamines en mineralen in gewone aardappels en zoete aardappels. 

De zoete aardappel bevat meer beta-caroteen (provitamine A) en calcium. De gewone aardappel bevat daarentegen meer magnesium, vitamine B6 en zink.  Zo zie je maar weer beide varianten hebben hun eigen voordelen. Is zoete aardappel dus gezonder dan de normale aardappel? Nee.  De beste keus is door lekker te variëren met beide soorten.  

De gezondste bereidingswijze

In dit gerecht vervangen we de gewone aardappel door de zoete aardappel. Gewoon voor de variatie. Wat betreft de bereidingswijze verkies ik stomen boven de oven of de pan. Nu niet voor de variatie maar voor de gezondheid.  In de oven verliest een aardappel veel vocht, waardoor je er meer van eet om een verzadigd gevoel te krijgen. Bij bakken in de pan zuigen aardappels al het vet op waardoor ze een stuk calorierijker worden. Koken en stomen zijn de gezondste bereidingswijzen. Waarbij stomen net een streepje voor heeft op koken omdat er bij koken meer vitamines en mineralen verloren gaan bij het afgieten van het kookvocht.  Pak die stoompan er dus maar bij! 

Het vlees vervang ik door een vegetarische variant. Zelf gebruik ik bij dit recept graag Vegetarische slager Little Willies.  Uiteraard beter voor het milieu, maar ook beter verteerbaar voor je darmen en door regelmatig vegetarisch te eten verminder je de kans op ziektes als een beroerte, diabetes type 2 en kanker. 

Varieer met vegetarisch eten door vlees niet alleen 1 op 1 door een vleesvervanger te vervangen, maar kies ook eens voor ei, peulvruchten, soja, en noten. 

De broccoli blijft gewoon de broccoli. Eén van de meest gezonde groentes die er is, en door de broccoli te stomen behoud hij de meeste voedingsstoffen. Dus hup, die kan mooi bij de zoete aardappelen in de stoompan. 

Dan gaan we nu met het recept beginnen. 

Ingrediënten 

Voor 2 personen:

  • 200 gram zoete aardappels (1 grote of twee kleintjes) per persoon
  • 1 broccoli
  • 1 bakje (160 gram) Vegetarische Slager Little Willies worstjes
  • peper & zout 

Bereiding 

  1. Snijd de zoete aardappel in tweeën en vervolgens in plakken. Stoom ze maximaal 7 minuten in de stoompan. 
  2. Snijd de broccoli in roosjes en stoom ze 4 minuten mee met de zoete aardappelen in de stoompan
  3. Bak ondertussen de vega worstjes in een beetje olie bruin 
  4. Strooi wat peper en zout op de zoete aardappel en broccoli en klaar is je maaltijd!

Zoals je ziet zet je deze 2.0 versie van het oerHollandse GVA’tje binnen 10 minuten op tafel.

Eet smakelijk! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *