Na de dure feestmaand december, is januari voor veel mensen de maand van goede voornemens en het letten op je budget. Vooral nu de bodem van je portemonnee toch aardig in zicht is geraakt.
Daarom wil ik vandaag met jullie twee vliegen in 1 klap slaan. Door jullie te motiveren en inspireren voor een gezonde januarimaand. Daarom zet ik in dit artikel de lekkerste groenten van januari in het zonnetje.
Hierdoor zet je
- een stap in de goede richting van het gezondheidsdoel of afvaldoel dat je jezelf misschien gesteld hebt
- een mooie stap op het gebied van budgetteren waar je portemonnee blij mee zal zijn omdat al deze groenten in januari volop verkrijgbaar zijn en dus mooi voordelig zijn voor je portemonnee
We trappen (lekker chronologisch) af met boerenkool.
Waarom boerenkool eten?
Als je mij een aantal jaren geleden een plaatje voorhield met daarop boerenkool, dan was mijn eerste gedachte: ‘ boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst’. Dat was volgens mij de manier hoe je boerenkool at. Ik wist ook niet zo goed wat ik er verder mee moest doen.
Tot het moment kwam dat ik me ging verdiepen in voeding (mijn opleiding tot voedingsdeskundige ging volgen) en ontdekte hoeveel gezondheidsvoordelen boerenkool eigenlijk heeft. Dat zijn er veel. Echt belachelijk veel. Boerenkool bevat veel vitamines en mineralen, en nauwelijks calorieën en vetten. De vetten die het bevat zijn ook nog van de goede soort (omega3 vetzuren). Boerenkool is vooral rijk aan vitamine A (betacaroteen),vitamine C, luteine en zeeaxanthine wat bijzonder goed is voor je ogen. Daarnaast bevat het een grote portie calcium en vitamine K, waardoor het een goede plantaardige bron is voor het behouden en verkrijgen van sterke en gezonde botten.
Dat alles bij elkaar bracht mij er toch toe om eens te kijken op welke manieren boerenkool nog meer lekker is om te eten. Zo hoef je het bijvoorbeeld niet te perse te koken. Voorgesneden boerenkool kun je ook rauw verwerken in een salade (al moet ik toegeven dat dit wel voor die -hard health lovers is 😉 ) Maar je kunt het ook lekker wokken, in een pasta recept verwerken of gooi 2 handjes door je smoothie en je hebt zonder het te proeven weer wat extra gram groente te pakken voor vandaag.
Klik hier voor een gezond boerenkool recept
Dan gaan we verder met de champignon.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de champignon?
Tja, voordat ik nu een heel rijtje voordelen van de champignon opratel moet ik toch iets bekennen…Ik houd niet van champignons. Ik geef het eerlijk toe. 🙂 Als kind beweerde ik dat ik uit principe geen champignons at omdat het zielig voor de kabouters zou zijn als ik hun huisjes zou opeten. Maar nu zijn we heel wat jaartjes verder en ik vind het gewoon echt niet lekker. Die glibberigheid, die structuur…Brrr…Nee, het is niet mijn ding.
Maar goed, champignons schijnen in januari toch echt op hun lekkerst te zijn en hebben ook wel wat gezondheidsvoordelen. Zo bevatten champignons vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Het is trouwens niet aan te raden om champignons te gaan plukken in het bos. De kans is dan zeer groot dat je een giftig exemplaar meeneemt. Champignons kun je rekenen onder de groenten (ook al zijn het officieel schimmels) maar het is geen 1 op 1 vleesvervanger. Een goede vleesvervanger moet namelijk voldoende ijzer en vitamine B12 bevatten en dat heeft de champignon niet.
De K van knolselderij.
We weten allemaal dat we de knolselderij niet zullen eten omdat hij er zo prachtig uitziet. Benamingen als pokdalig, hersenen (het reliëf van de schil) en de kop van een orc (uit The Lord Of The Rings) schieten mij als eerst te binnen. Toch als je door die dikke schil heensnijdt zie je het witte vruchtvlees wat het heerlijk doet in soep of in combinatie met wortel en ui. Wat betreft vitamines en mineralen bevat de knolselderij veel vitamine K, vitamine C, vitamine B6 en een goede hoeveelheid fosfor. Deze laatste is onder andere belangrijk voor de stofwisselingsprocessen in het lichaam.
Ondanks zijn uiterlijk zeg ik daarom toch: geef de knolselderij een kans!
Klik hier voor het recept van een heerlijke knolselderijsoep!
P.s. hij is het lekkerst in januari.
Worteltjes zijn goed voor je ogen
Dat de winterpeen of wortel gezond is voor je ogen dat weet je natuurlijk wel. Dat komt door de grote hoeveelheid betacaroteen. Dit is een antioxidant die kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt het imuumsysteem versterken en speelt een zeer belangrijke rol in het netvlies. Meer daarover lees je hier.
Andere voordelen van wortels zijn dat dat uit onderzoek blijkt dat ze het risico verlagen op hartziekten en kanker.
Worteltjes zijn naar mijn idee een superveelzijdige groente. Je kunt ze koken of stomen, bakken of roosteren of natuurlijk gewoon rauw eten. Ze doen het prima als hoofdingrediënt in een heerlijk wortelsoepje of bij een stukje vlees en aardappelen. Maar ze zijn ook ideaal als extra toevoeging in een lekkere pastasaus, of in geraspte vorm in een gezonde salade. Je kunt ze zelfs inzetten als ingrediënt bij je ontbijt! Klik hier voor het ontbijtrecept met wortel.
De laatste in dit rijtje van voordelige wintergroenten in januari is zuurkool.
Zuurkool: eigenzinnig, maar lekker
Niet bij iedereen favoriet, maar hij verdiend absoluut een plaatsje in deze lijst.
Zuurkool is een echte wintergroente. En net als bij de boerenkool gaan mijn gedachten dan direct weer naar stamppot. Maar je kunt er veel meer mee. Hij kan rauw door een salade, gecombineerd met andere groenten in een ovenschotel, of kies voor een  broodje zuurkool met een worstje en een flinke lik mosterd. Zuurkool eet ik eerlijk gezegd een beetje te weinig. Daar moet ik toch eens wat aan doen want ook deze laatste groente is zeer voedzaam.
Het bijzondere aan zuurkool is dat het een gefermenteerde groente is.  Door warmte en vocht gaan bacteriën en schimmels op de zuurkool groeien, en maken ze enzymen aan die ervoor zorgen dat  de zuurgraad, verteerbaarheid, smaak en geur van de witte kool verandert in de vorm die wij kennen als zuurkool.  Dit is trouwens ook de reden waarom zuurkool makkelijker verteerbaar is dan witte kool.Â
Bij zuurkool komen door het gistingsproces melkzuurbacteriën vrij die supergezond zijn voor onze darmen en net als voedingsvezels uit groente, fruit en volkoren producten helpen bij een gezonde darmwerking.
Er is zuurkool in allerlei varianten te krijgen.
- Naturel zuurkool
- kruidenzuurkool waaraan verschillende soorten groenten wordt toegevoegd
- Wijnzuurkool, met witte (Riesling) wijn
- Kerriezuurkool
- Zuurkool uit het vat
Zuurkool, welke variant moet je kiezen?
Natuurlijk kun je kiezen voor de variant die je het meeste aanspreekt. De gezondste optie zal altijd de naturel variant zijn omdat aan de andere varianten extra’s worden toegevoegd als suiker. Er zijn mensen die zweren bij verse zuurkool uit het vat. Deze variant is alleen gefermenteerd en daardoor korter houdbaar.
Toevallig zag ik deze week verse zuurkool uit het vat liggen bij mijn groenteboer. (op de foto hierboven de dichtgeknoopte zakjes links) Ik heb een zakje meegenomen, en ik moet zeggen dat deze zuurkool erg lekker was. Ik kreeg de indruk dat deze zuurkool iets minder zuur is dan de zuurkool uit de supermarkt wat ik als een grote plus ervaar 🙂 Zeker de moeite waard om eens te proberen!
Let op: welke variant zuurkool je ook koopt, alle zuurkool bevat een behoorlijke hoeveelheid zout! Voeg dus geen zout toe aan de maaltijd en drink vóór of ná het eten een glas kraanwater.
Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan om met de lekkerste groenten van januari aan de slag te gaan in de keuken.
Heb je een van bovenstaande recepten gemaakt of heb je een ander lekker recept gemaakt met één (of meer) van de lekkerste groenten van januari? Laat het me dan weten, ik ben benieuwd wat jij van deze recepten vindt en ik houd er van om mezelf ook uit te dagen om weer eens een nieuwe gezonde combi te proberen. Liefs Fardau