Fardau & de lekkerste groenten van april

De lekkerste groenten van april & waarom je ze moet eten

Fardau & de lekkerste groenten van april
De lekkerste groenten van april – The Healthy Life Company 

Hoogste tijd voor een nieuw artikel over de lekkerste groenten van de maand. Ik zet deze maand 2 toppers in het zonnetje: asperges en raapsteeltjes. 

Ik begin alfabetisch met de A van asperges. 

Groene asperges
Groene asperges – The Healthy Life Company

Groene, witte of paarse asperges? 

Paarse asperges?! Jazeker ik vergis me niet: er zijn ook paarse asperges.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze nog nooit heb gespot in de supermarkt en  ook nog nooit een paarse asperge heb gegeten, maar zodra mijn oog ze ontdekt in een hip delicatesse zaakje of bij de groentejuwelier dan zal ik ze meenemen! zeker weten. Paarse asperges zijn in Nederland nog niet zo bekend en een echt nicheproduct.  

Wat is eigenlijk het verschil tussen dit trio? 

Witte asperges zijn het populairst. We willen ze graag lelieblank en supervers. Witte asperges zijn de enige asperges die onder de grond groeien. Er mag geen straaltje zon bijkomen, want oei dan verkleuren ze! En veel mensen willen ze dan niet meer hebben. Want ja, als wij in ons hoofd hebben dat ze wit moeten zijn, dan MOETEN ze wit zijn! Zie je in de winkel witte asperges met paarse puntjes liggen? Neem ze maar gewoon mee. Ze zijn net zo lekker als de exemplaren zonder paarse puntjes. Sterker nog: ze zullen waarschijnlijk zelfs iets zoeter en pittiger smaken.

De witte asperge is eigenlijk de raarste van de drie: 

  • Het is de enige soort die onder de grond groeit 
  • Het is de enige soort die je moet schillen (behalve hele dikke groene exemplaren) 
  • Het is de asperge met de minste smaak 

Ok├ę, deze laatste reden klinkt niet heel positief. Dat moet ik eigenlijk ombuigen naar: de witte asperge heeft de meest subtiele smaak van alle soorten.  Kijk, dat klinkt alweer heel anders. ­čśë

 Deze subtiele smaak is de reden waarom de witte asperge is gekozen in het klassieke lente gerecht:

Asperges met gekookte aardappelen, Hollandaisesaus met ei en ham of zalm. 

Dan gaan we nu verder met de groene en paarse asperges. 

Team groene asperges

De groene asperges groeien boven de grond. Door het zonlicht krijgen ze hun frisse groene kleur. Groene asperges hebben een pittigere smaak dan witte asperges en het voordeel is dat ze sneller groeien en het planten en oogsten van groene asperges is minder arbeidsintensief. Hierdoor zijn ze ook wat goedkoper dan de witte variant. 

De paarse specialiteit 

Ook de paarse asperges groeien dus boven de grond, maar waarom zijn ze dan paars en niet groen? Paarse asperges zijn een zeldzame aspergesoort die de anti oxidant  flavono├»de anthocyaan bevat. Dit zorgt voor de paarse kleur. Deze paarse asperges bevatten geen bitterstoffen en hebben een hoger suikergehalte dan de andere twee soorten. Hierdoor is de paarse variant het zoetst. 

Welke aspergesoort is het gezondst?

  • De witte omdat hij onder de grond verser blijft?
  • De paarse omdat hij  flavono├»de anthocyaan bevat?
  • Of de groene, gewoon omdat hij groen is?

En de winnaar is…. De groene asperge! 

De groene asperge is de gezondste soort die er is. En ja, het is heel simpel: gewoon omdat hij groen is. 

Nou ja, ik zal dat een beetje meer toelichten. De witte variant is iets minder gezond omdat hij geen zonlicht heeft gezien en daarom geen bladgroen aan kan maken. Dit bladgroen, ook wel chlorofyl genoemd geeft de groene kleur aan de asperges en is ontzettend gezond voor ons. Je vind dit ook in groene bladgroenten als boerenkool, spinazie, postelein, peterselie en superfoods als spirulina en tarwegras. 

Inspiratie nodig? Klik hier voor een lekkere posteleinsalade of hier voor een snelle vegetarische  boerenkoolroerbakschotel 

Maar hoe zit het dan met de paarse variant? Die ziet toch ook zonlicht?

Dat is waar, maar door het ontbreken van bitterstoffen (die ook erg gezond zijn) en het hogere suikergehalte verliezen ze weer een paar puntjes van team groen. 

Dan gaan we nu verder met de tweede topper van de lekkerste groenten van april. 

Raapsteeltjes

Raapsteeltjes
Raapsteeltjes – The Healthy Life Company

 Wat zijn raapsteeltjes eigenlijk?

Raapsteeltjes of officieel raapstelen (vind ik een beetje een te grote naam voor een nogal kleine groente) zijn de jonge bladen en bladstelen van verschillende groenten.  Meestal worden raapsteeltjes van meiknolletjes geteeld, maar raapsteeltjes kunnen ook afkomstig zijn van Chinese kool of koolraap.    

Ik vind raapsteeltjes een van de lekkerste groenten van april  omdat het zo’n lente achtige smaak heeft. Fris, knapperig, en met pit. Je kunt het in een salade verwerken, maar op een koude dag is een raapsteeltjesstamppot ook lekker. Een combi van lente en wintergevoel in een. 

Waarom zou je raapsteeltjes moeten eten? 

Het is jammer dat raapsteeltjes als groente niet (meer) zo bekend is. Want naast dat de groente lekker is kun je raapsteeltjes ook makkelijk in je eigen groentetuintje verbouwen. Handig, want naast de salade en de stamppot die ik net noemde, kun je raapsteeltjes ook verwerken in je pasta, rijstgerecht, wrap of soep. Super veelzijdig, dus wees creatief met die mooie blaadjes!

Qua voedingswaarde scoren raapsteeltjes voornamelijk hoog op de hoeveelheid b├Ętacaroteen, lute├»ne, vitamine C en vitamine K. Uiteraard zijn  dit niet de enige voedingsstoffen van raapsteeltjes. 

Verkrijgbaarheid raapsteeltjes

Raapsteeltjes is niet een groente die het hele jaar door verkrijgbaar is.  Je vind raapsteeltjes in maart, april en mei in sommige supermarkten. De grootste kans van slagen heb je bij de groenteboer en de biologische winkels. 

Ik hoop dat je weer wat inspiratie hebt opgedaan, en laat me even weten als je een van de twee of allebei deze maand in een recept hebt verwerkt ­čÖé Liefs,  Fardau 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *