3 makkelijke gezonde voornemens die je vandaag kunt uitvoeren – deel 2

Fardau met snijbonen, aardbeien en rabarbercompote - The Healthy Life Company
Fardau met snijbonen, aardbeien en rabarbercompote – The Healthy Life Company

Zoals beloofd hier het 2e voornemen in de serie van de 3 makkelijke gezonde voornemens die je vandaag kunt uitvoeren.

Voordat ik van wal steek ben ik natuurlijk reuze benieuwd hoe het jullie is vergaan met het 1e goede voornemen ‘ Elke dag voldoende water drinken’. Was het een makkie? Of was het toch moeilijker dan gedacht? Ikzelf heb me afgelopen week ook zo goed mogelijk gehouden aan dit voornemen, en ik kan zeggen dat het me -met een beetje extra moeite en bewustwording- gelukt is! 🙂 Hoe is het jullie vergaan? Ik ben reuze benieuwd dus laat het even weten hieronder in de comments!

Goed, dan gaan we nu verder met het 2e voornemen. Het voornemen voor aankomende week:

2. Elke dag voldoende groente eten

Dit is een voornemen wat veel mensen als een enorme struggle ervaren of waarvan ze denken dat ze dit halen terwijl in werkelijkheid maar 40% van de Nederlanders echt 250 gram groente op een dag eet.

Ook hierbij geldt: waar sta jij precies?

Ik deel het voor het gemak weer even op in type A of type B, maar het kan natuurlijk ook dat je van beide typen wel iets hebt.

Ben jij type A of type B?

Type A:

Je eet niet dagelijks groente en als je groente eet dan zijn dit vaak dezelfde soorten groenten. Je kiest bijvoorbeeld alleen voor sla, tomaat, komkommer of sperzieboontjes en thats it.

Type B:

Je eet dagelijks groente bij de avondmaaltijd en doet je best om te variëren. Allereerst mijn complimenten, je bent al goed bezig! 🙂

Hoe ga je dat aanpakken?

Ben je type A?

Dan is het belangrijk om als eerste doel te stellen om ELKE DAG groente te eten. Wees niet meteen overambitieus door meteen een halve bloemkool naar binnen te proppen tijdens de avondmaaltijd, maar begin door:

  • bij elke avondmaaltijd groente te eten
  • Elke dag een andere groente te kiezen van jouw favoriete groentes
  • 1 keer per week een groente te eten die je normaal niet snel zou kiezen of die je nog nooit gegeten hebt (lees sta open voor nieuwe smaken!)
  • Tip: als een bord vol groente bij het avondeten als een grote opgave voelt, verdeel je groenteporties dan over de dag. Bijvoorbeeld wat tomaat of komkommer bij je ontbijt, een salade of snackgroente bij de lunch, een groente tussendoortje voor onderweg en nog wat groente bij de avondmaaltijd.

Ben jij type B?

Dan ligt jouw uitdaging er in om elke dag 250 gram groente te eten. Ja ik weet het, dat is best veel! De tips:

  • De makkelijkste manier om aan voldoende groente per dag te komen door het in te zetten tijdens ALLE maaltijden in plaats van alleen het avondeten. Zoals ik bij type A al aangeef:

Bijvoorbeeld wat tomaat of komkommer bij je ontbijt, een salade of snackgroente bij de lunch, een groente tussendoortje voor onderweg en nog wat groente bij de avondmaaltijd.

  • Voeg ook ALTIJD! groente toe aan een ongezonde maaltijd.

Hoe ik dat doe?

Ik ben natuurlijk niet heiliger dan de paus en vind dat je ook best eens een lekkere snackmaaltijd mag nemen. Maar ik weet dat mijn maag en darmen soms wat minder enthousiast zijn over producten als patat en pizza. Daarom kies ik er bewust voor om ook een portie groente hierbij te serveren. En nee, dan niet 3 laffe slablaadjes, dat zet geen zoden aan de dijk. (al is iets altijd beter dan niets) Maar gewoon een flinke portie sperziebonen, erwtjes of snackwortels. En ja ik ben streng voor mijzelf: die groente MOET op! Tip hierbij: eet eerst je portie groente op en begin daarna pas aan je snack. Hierdoor heb je al een gezond groente bodempje gelegd en is de kans kleiner dat je helemaal uit de bocht vliegt door zoveel patat of pizza te eten tot je er buikpijn van krijgt 🙂

Laat me weten hoe jullie dit goede voornemen gaan aanpakken en of je zelf nog goede tips hebt om elke dag voldoende groente te eten. Liefs Fardau

Wil je meer weten over groentes en waarom bepaalde groentes zo gezond zijn? Je leest het in mijn maandverslagen over de lekkerste groentes van de maand! Bijvoorbeeld: De lekkerste groenten van januari & waarom je ze moet eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *