3 makkelijke gezonde voornemens die je vandaag kunt uitvoeren – deel 1

Elke dag een appel? – The Healthy Life Company

Het is januari, de maand dat iedereen je met 1 vraag om de oren slaat: ‘ Wat zijn jouw goede voornemens voor het aankomende jaar?’ Voordat je die vraag beantwoord met het antwoord ‘ geen’ of een uitgebreide verklaring met wat je allemaal wel niet aan wilt pakken in de trant van: ‘ nou ik ga dit, dit en dit….en ik wil ook nog wel..’ heb ik in dit artikel het enige juiste antwoord op die vraag.

Ik geef je 3 gezonde goede voornemens die zelfs jij vol kunt houden en waar je vandaag al mee kunt beginnen.

Hoe ga je dat doen?

Door je voornemens concreet te maken.

Nu was mijn insteek bij dit artikel dat je de 3 gezonde voornemens zou geven met tips hoe je deze voornemens concreet kan maken. Ik begon vol enthousiasme met het 1e gezonde voornemen, toen ik in de gaten kreeg dat dit wel een héél lang artikel gaat worden als ik alle drie de voornemens met voorbeelden uitwerk.

Nu wil ik graag dat jullie alle drie de voornemens meteen concreet kunnen toepassen en dat lukt naar mijn idee alleen als ik het duidelijk uitwerk.

Daarom knip ik deze 3 makkelijke gezonde voornemens even in 3 stukken waarbij ik vandaag aandacht geef aan gezond voornemen nummer 1 en volgende week en de week erna en overmorgen voornemen 2 en voornemen 3 aan de orde stel en natuurlijk bij jullie terug kom hoe het volhouden van deze gezonde goede voornemens jullie vergaat. 🙂

Welke gezonde voornemens zijn dit dan?

Oke, daar komen ze:

  1. Elke dag voldoende water drinken
  2. Elke dag voldoende groente eten
  3. Elke dag bewegen

We beginnen vandaag dus met gezond voornemen nummer 1.

Zo, deze eerste is appeltje eitje toch? Elke dag voldoende water drinken moet te doen zijn. Maar wat is voldoende water dan? En moet het perse water zijn of telt koffie en thee ook mee?

Water- The Healthy Life Company

1. Elke dag voldoende water drinken

Kijk, dan komen we nu tot de kern van de zaak. Want wat is nu concreet je doel? En waar sta jij precies?

Ben jij type A of type B?

Type A: Ben jij iemand die op een drukke dag zo druk is dat je totaal vergeet om iets te drinken?

Type B: Of ben jij degene die cola, sap, energiedrink of sloten koffie uit de automaat drinkt, maar aan het eind van de dag geen druppel water heeft gedronken?

Ben je type A dan heb jij vast wel eens dat je aan het eind van de dag denkt: ‘ Wat heb ik toch een droge keel!’ of ‘ Waar komt die hoofdpijn vandaan?’ Dorst, een droge keel en hoofdpijn zijn allemaal tekenen van je lichaam dat je jezelf aan het uitdrogen bent… Hallo! tijd voor actie!

Hoe ga je dat aanpakken?

Door structuur!

Ja, ik weet het, voor sommige creatievelingen is ‘ structuur’ een vies woord, want structuur en creativiteit gaan toch niet samen…

Toch kan een beetje structuur voor de creativiteit geen kwaad, want met voldoende drinkvocht krijg je ook heldere en lumineuze ideeën in die grijze cellen van je..

Als jij het type bent dat steeds vergeet om te drinken is mijn eerste tip om een mooie waterkaraf te kopen waar jij vrolijk van wordt als je hem ziet en die op je bureau te plaatsen. Doordat hij mooi is en in je zicht staat wordt je automatisch aan het doel van die karaf herinnert: water drinken. Je concrete doel is dat aan het einde van je dag die waterkaraf leeg is!

Nog meer aanmoediging nodig?

Zet een timer op meerdere vaste tijdstippen met de melding ‘ tijd voor een glaasje water!’

Als je dat glaasje water dan elke keer keurig opdrinkt wordt dit vanzelf een routine voor je en heb je na een poosje geen timer meer nodig.

Ben je type B dan krijg je waarschijnlijk genoeg vocht binnen. Supergoed, maar je lijf heeft meer baat bij water dan bij al die suikers, calorieën, zoetstoffen en cafeïne. Wees concreet en duidelijk en spreek met jezelf af om een aantal keer per dag die ongezondere drankjes te verruilen voor water en op welke momenten je dit dan doet.

Even een voorbeeldje:

Oude situatie:

7.30 koffie met ontbijt

8.00 aankomst op werk bijpraten met collega’s, met kop koffie

10.00 glas cola

12.00 sap met lunch

15.00 energiedrink

17.00 koffie

18.00 avondeten

20.00 glas cola

Nieuwe situatie:

Nu kijk je naar je situatie en beslis je welke momenten je door water wilt vervangen. Misschien voelt die koffie bij het ontbijt voor jou als onmisbaar om de dag mee te beginnen en kan je die kop koffie om 8.00 verruilen voor een glas water of juist andersom. Kijk wat voor jou werkt. In het bovenstaande voorbeeld staan 8 drinkmomenten. Misschien heb jij ook 8 drinkmomenten op een dag. Misschien meer, misschien minder.

Spreek met jezelf af hoeveel van deze drinkmomenten je vervangt met water drinken. Wees realistisch. In een keer alle drinkmomenten door water vervangen is onhaalbaar en onnodig. Als je 3 of 4 drinkmomenten door water vervangt behaal je al een mooie winst op je gezondheid en heb je een concreet doel waar je dagelijks aan kunt werken.

Laat me even weten of jij samen met mij aan dit gezonde goede voornemen om elke dag voldoende water drinken gaat werken en hoe jou dit vergaat. Heb jij nog een goede tip? Liefs Fardau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *